Maitake (Grifola frondosa) tłumaczona jako tańczący grzyb – nazwa ta wzięła się od reakcji poszukiwaczy, którzy tańczyli z radości, gdy znaleźli tego niesamowitego i nad wyraz cenionego grzyba.Maitake to grzybopodobny grzyb pasożytniczy z owocnikiem w postaci pokaźnego grona. Składa się z nogi, na której znajduje się aż kilkaset stopionych kapeluszy.mieści sporo substancji biologicznie czynnych, w tym beta-glukany, glikoproteiny, kwas gryfoliowy, aminokwasy itp.Z punktu widzenia medycyny chińskiej Maitake wspiera ośrodek, wzmacnia Pi (śledzionę) i Wei (żołądek), dzięki czemu może oczyścić organizm i zharmonizować metabolizm.Czasami nazywany jest także „grzybem zapobiegawczym na starość".Efekty według konwencjonalnej medycyny chińskiej:- uzupełnia Pi (śledzionę) i jej Qi- odprowadza Shi (wilgoć)- tony Shen (nerki) i Gan (wątroba)- oczyszcza Re (ciepło)- uspokaja ducha ShenaUprawiamy nasze Maitake na podłożu składającym się z mieszanki trocin, naturalnych otrębów pszennych, świeżej gleby, cukru trzcinowego i naturalnego gipsu.Maitake jest nad wyraz smaczny, dodaje się go do sałatek, zup, risotto, rewelacyjnie nadaje się jako dodatek do mięs.Przygotowanie podstawowe:Zalej żądaną ilość gorącą wodą i pozostaw do spęcznienia na 30 minut.Zalecany czas gotowania to 10–15 minut.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Maitake Suszona trzcina płatkowa 100 g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.