Leuzea inaczej szczodrak krokoszowaty (Rhaponticum carthamoides) - cenna roślina z rodziny astrowatych, rosnąca na wysokości 1700-2200m n.p.m. Na wysokogórskich łąkach i polanach Syberii (Ałtaju i Sajanu) i docierająca do jeziora Bajkał. Leuzea niejednokrotnie nazywana jest – korzeniem marala, ze względu na duże zainteresowanie ze strony jelenia Marala. Szczodrak krokoszowaty to ulubiony przysmak jeleni Ałtaju, pomagający im nadrobić niedobory składników odżywczych w organizmie.
Leuzea szczodrak krokoszowaty – atrybuty Korzeń marala ma bogaty skład chemiczny, zawierający kompleks witamin i mikroelementów: garbniki, alkaloidy, karoten, inulina, witamina C, olejki eteryczne, żywice, flawonoidy.
- Garbniki - pomogą złagodzić stany zapalne, zatrzymać rozwój procesów zakaźnych.
- Alkaloidy - wykazują działanie tonizujące i przeciwstresowe; pomagają rozszerzyć wydolność.
- Karoten - naturalny przeciwutleniacz, polepsza stan naczyń krwionośnych, tkanek; pomaga zwalczać wolne rodniki.
- Inulina - naturalny prebiotyk, który stymuluje trawienie, wspomaga wchłanianie części odżywczych z pożywieniem i wzmacnia układ odpornościowy.
- Witamina C - silny przeciwutleniacz i uczestnik procesów metabolicznych; pomaga zwalczać stany zapalne. Polepsza stan komórek, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
- Olejki eteryczne - działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwskurczowo.
- Flawonoidy - przeciwutleniacze, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, poprawiają stan układu nerwowego.
- Żywice - posiadają działanie bakteriobójcze, wykrztuśne, przeczyszczające.
Leuzea szczodrak krokoszowaty – sposoby użycia - Zmielony korzeń rośliny zalej wódką w stosunku 1:10, odstaw na 14 dni, odcedź. Zaleca się przyjmować 2 razy dziennie po 30 kropli przed posiłkiem.
- Aby przygotować odwar, należy wlać do 1 łyżki zmielonego korzenia 1 szklanką wrzącej wody, podgrzać na kąpieli wodnej przez 30 minut, odstawić na 20 min, odcedzić.Przyjmować po 1-2 łyżki 2 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.
- 1 łyżkę zmielonych korzeni zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować na znikomym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut, odstawić na 30 minut, odcedzić.Przyjmować 1/3 szklanki 3 razy dziennie przed posiłkami.
- Suszony zmielony korzeń marala wymieszaj z miodem w stosunku 1: 9, precyzyjnie wymieszaj. Spożywaj 1 łyżkę 3 razy dziennie. Zamiast miodu można użyć serki, jogurt bądź inne produkty spożywcze.
Skład: Leuzea korzeń 100% - szczodrak krokoszowaty
Przeciwwskazania: jednostkowa nietolerancja elementów towaru.
Więcej o Leuzei na naszym blogu
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Szczodrak krokoszowaty leuzea z ałtaju 50g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.